ДУНАПРЕН

Дунапренът е еластична, полиуретанова пяна ( мека, пореста, изкуствена материя ). Днес той има много широко приложение - в мебелната индустрия ( мека мебел и матраци ), строителството ( шумоизолация, топлоизолация, валяци за боя и т.н. ), в автомобилната индустрия ( седалки и облицовка ) , в бита ( гъби за обувки, гъби за почистване и т.н.) . Различава се по своите характеристики - плътност, твърдост, структура, остатъчна деформация. Колкото по-голяма е плътността на един дунапрен, толкова по-издръжлив е на натоварване и експлоатация.
Плътността се определя по следния начин:
2030 – Първите две цифри на продукта показват неговото тегло и плътност. 20 - тежи 20 кг. на куб.м., относително ниска плътност подходяща за използване върху повърхности и продукти с малко напрежение - подлакътници и цокли при дивани, гъби за почистване и др.
3530 – 35 кг. на куб.м., висока плътност. Подходящ за седалки на дивани и столове, матраци.
Твърдостта се определя от вторите две цифри - 2030 , показвайки комфорта на материала и силата с която реагира на натиск. Колкото по-ниски са тези цифри, толкова по-мек е материала.
Дунапрените се разделят още на нормални, високоеластични, мемори пяна, трудно горими.
Нормални - обозначават се с буквата N, VR и др., това зависи от производителя . По-високите обемни тегла като 25,27, 30 и нагоре се използват за по-натоварените части на меката мебел и матраците . Дунапрените с по-малка плътност 16,18, 20 се използват за гърбове , корпуси и други детайли , които не се подлагат на голямо натоварване .
Високоеластични ( HR или HRR ) – това са по-гъвкави и еластични дунапрени, които се деформират по-бавно във времето и запазват по-дълго своите характеристики .Този вид дунапрен е доста по-скъп от обикновения и поради тази причина се използва в по-високия клас мебели.
Мемори пяна ( Visco или Vasco ) - Това е материал, който заема формата и извивките на тялото. Характеризира се с висока плътност, термочувствителност и по-висока цена . При ниски температури този продукт става твърд и нееластичен, в момента който температурата се повиши над 15 градуса, той възвръща свойствата си. Поради тази причина много производители преустановяват или намаляват производството му в зимните месеци. Основното му приложение е за матраци и възглавници, но все по-често започва да се използва и в меката мебел.
Дунапренът се произвежда на блокове, от които след това се нарязват листи с определена дебелина. Най-често срещаните размери са 130/200 см. и 164/200 см. Ние работим само с големият размер, тъй като той е сравнително по-добър за разкрояване при производството на тапицирана мебел.